Engelliler i̇çin yeni i̇stihdam modelleri hayata geçiyor
Engelliler i̇çin yeni i̇stihdam modelleri hayata geçiyor. Detaylar haberimizde..

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ev sahipliğinde düzenlenen “Engelli Sivil Toplum Kuruluşları ile Buluşma” programına katıldı. Programda, Engelsiz İŞKUR Platformu ve Engelli İstihdamı Reform Paketi tanıtıldı.
Bakan Işıkhan, Türkiye genelinde 10 bin engelli birey için İşgücü Uyum Programı kapsamında özel kontenjan açıldığını duyurarak, bu bireylerin kamu kurumlarında kısmi zamanlı çalışacağını ve özel sektöre geçişlerinin destekleneceğini belirtti. İlk kez hayata geçirilecek Destekli İstihdam Modeli ile otizm, Down sendromu ve serebral palsili bireylerin iş gücüne katılımı hedefleniyor. Bu kapsamda işverenlere ücret desteği, bireylere iş koçluğu hizmeti ve iş yeri düzenleme desteği sağlanacak.
HİBE DESTEĞİ 580 BİN TL’YE ÇIKTI
Engelli bireylere yönelik hibe desteğinin 2025 yılı itibarıyla 580 bin TL’ye çıkarıldığını ifade eden Işıkhan, aynı zamanda proje başvurularındaki bürokratik engellerin azaltıldığını ve komisyon toplantı sayısının yılda 6’ya yükseltildiğini açıkladı.
Bakan Işıkhan, 2024 yılında 45 bini aşkın engelli vatandaşın işe yerleştirildiğini, 2025’in ilk çeyreğinde bu sayının 17 bine ulaştığını belirtti. Ayrıca, kamu sektöründe engelli istihdamının yasal yükümlülüğün yüzde 134’üne, özel sektörde ise yüzde 103’üne çıktığını vurguladı. 2025 yılı için hedeflerin belirlendiğini açıklayan Işıkhan, 500 bin kadın, 500 bin genç, 45 bin engelli birey ve 275 bin üniversite mezununun istihdama kazandırılmasının planlandığını belirtti.