Dolar 39,4442
Euro 45,5632
Altın 4.370,26
BİST 9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 29°C
Per 30°C

Hileli boşanmalar halinde yetim aylığı geri alınabiliyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hileli veya anlaşmalı boşanmalar yoluyla yetim aylığı alınmasını önlemek amacıyla çeşitli yasal düzenlemeler uygulamaktadır.

Hileli boşanmalar halinde yetim aylığı geri alınabiliyor
7 Haziran 2025 12:41
A+
A-

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hileli veya anlaşmalı boşanmalar yoluyla yetim aylığı alınmasını önlemek amacıyla çeşitli yasal düzenlemeler uygulamaktadır. Yasalara göre, evli olmayan kız çocuklarına ödenen yetim aylıkları, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı tespit edilen hak sahiplerinden geri alınabiliyor.

YETİM AYLIĞI ŞARTLARI NELERDİR?

5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu kapsamındaki kız çocuklarının yetim aylığı alabilmesi için şu şartlar aranmaktadır:

  • Evli olmamak
  • Memur statüsünde görev yapmamak
  • Memur statüsünden emeklilik aylığı almamak
  • Mirastan feragat etmemiş olmak

Bu şartlar dışında, boşandığı eşiyle birlikte yaşamak gibi bir durum, doğrudan aylık bağlanmasına engel teşkil etmemektedir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında da benzer hükümler geçerlidir. Buna göre, kız çocuklarının yetim aylığı alabilmesi için:

  • Evli olmamaları
  • SGK kapsamında çalışmamaları veya kendi sigortalılıkları nedeniyle gelir ya da aylık almamaları
  • Yabancı ülke mevzuatına tabi çalışmamaları
  • Mirastan feragat etmemiş olmaları

gerekmektedir.

YASAL DÜZENLEME: FİİLEN BİRLİKTE YAŞAMA HALİNDE AYLIK KESİLİYOR

5510 sayılı Kanun’un 56. maddesi uyarınca, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı tespit edilen eş ve çocukların bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesiliyor. Ayrıca, bu kişilere yapılan ödemeler 96. madde kapsamında faiziyle birlikte geri tahsil ediliyor.

Bu düzenleme, boşanmanın yalnızca dul aylığı veya yetim aylığı almak amacıyla yapıldığının tespit edilmesi halinde uygulanıyor. SGK, fiilen birlikte yaşamayı belirlemek için çeşitli denetimler gerçekleştirebiliyor.

YERSİZ ÖDEMELER GERİ ALINIYOR

96. maddeye göre, yersiz veya fazla yapılan ödemelerin kişilerin kusurlu ya da kasıtlı davranışlarından kaynaklandığının belirlenmesi durumunda bu ödemeler, yasal faiziyle birlikte geri tahsil ediliyor.

HAK KAYIPLARI RİSKİ BULUNUYOR

Sosyal güvenlik hakkı elde etmek amacıyla eşinden boşanan kişilerin, boşandığı eşin vefatı durumunda miras hakkını kaybetme riski de bulunuyor. Ayrıca, resmi nikah yapmadan dini nikah yoluyla yaşamını sürdürenlerin de ileride sosyal güvenlik haklarından mahrum kalabilecekleri uyarısı yapılıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.