İhbar tazminatı ve ihbar süresi nedir?
İhbar tazminatı ve ihbar süresi nedir? İşte detaylar…

İş Kanunu’na göre, iş sözleşmesinin feshi öncesinde hem işçi hem de işveren, diğer tarafa belirli bir süre önceden bildirimde bulunmak zorundadır. 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 17. maddesinde yer alan bu bildirim süresi, ihbar süresi olarak adlandırılır. İhbar süresine uyulmadığında, ihbar tazminatı ödenmesi gerekmektedir.
İHBAR TAZMİNATI NEDİR?
İhbar tazminatı, hem çalışanları hem de işverenleri yakından ilgilendiren maddi haklardan biri olarak öne çıkıyor. İş Kanunu Mevzuatında çalışan ve işçiler, işten çıkarma ya da ayrılma süreçlerinde tarafların mağduriyet yaşamaması adına verilen bir ödeme hakkıdır. Sözleşmenin, belirlenen ihbar süresine uymadan feshedilmesi durumunda, çalışan ya da işveren tarafından ödenir.
İş sözleşmesi sürerken, işveren tarafından çalışana ön bilgi yapılmadan işten çıkarıldığı ya da belirlenen işten çıkarma süresine uyulmadığı durumlarda ihbar tazminatı işveren tarafından ödenir. Öte yandan, çalışan da kanunlarca belirlenen sürelere uymadan ya da habersiz işi bırakırsa, aynı miktarı tazminat olarak işverene ödemesi gerekir.
İHBAR SÜRESİ NEDİR?
Süresiz iş sözleşmesiyle çalışan işçilerin, haklı bir neden olmaksızın sözleşmeyi feshetmek ve işten ayrılmak istemeleri halinde bu durumu işverene belirli bir süre önceden bildirmeleri gerekiyor. Benzer şekilde, işverenler de çalışanlarının iş sözleşmesini haklı bir gerekçe olmadan feshetmek ve işten çıkarmak istediklerinde, bu durumu belli bir süre önce çalışana bildirmelidir. Taraflar arasında işten ayrılma ya da çıkarma sürecinde uygulanan bu süreye ise “ihbar süresi” deniliyor.
İhbar süresinin ne kadar olacağı çalışanın çalışma süresine göre farklılık gösterir. Bu kapsamda 1 yıl çalışan bir işçi ile 3 yıl çalışan bir işçinin ihbar süreleri ve tazminatı aynı değildir. Bu hesap çalışanın kıdemi ile orantılı olarak artar. Bu nedenle, çalışma süresi arttıkça ihbar süresi de artar. Buna göre;
6 aydan az çalışanlar için: 2 hafta
6 ay ile 1,5 yıl arasında çalışanlar için: 4 hafta
1,5 yıl ile 3 yıl çalışanlar için: 6 hafta
3 yıldan fazla çalışanlar için: 8 hafta sonra tamamen feshedilir.
Haber: Mukadder KAÇAR