Dolar 39,4442
Euro 45,5632
Altın 4.370,26
BİST 9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 29°C
Per 30°C

Öğretmenlere yapay zekâ destekli asistan geliyor

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimde yapay zekâ teknolojilerinin kullanımına yönelik kapsamlı bir yol haritasını hayata geçiriyor.

Öğretmenlere yapay zekâ destekli asistan geliyor
8 Haziran 2025 12:27
A+
A-

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri (YEĞİTEK) Genel Müdürü Mustafa Canlı, yapay zekânın öğretmenin yerini almayacağını, aksine öğretmeni destekleyici ve öğrencinin bireysel öğrenmesini güçlendirici bir rol üstleneceğini belirtti.

YAPAY ZEKÂ, EĞİTİMİN DESTEKLEYİCİ UNSURU OLACAK

Canlı, eğitimin temelinin öğretmen ve öğrenci arasındaki pedagojik ilişki olduğunu vurgulayarak, “Sadece bir teknoloji aracıyla öğrenciyi baş başa bırakmak gibi bir planımız yok” dedi. Yapay zekânın, öğretim sürecinde yardımcı bir unsur olarak konumlandığını ifade etti.

50 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİ YAPAY ZEKÂ EĞİTİMİ ALIYOR

Temel eğitimden mesleki eğitime ve din öğretimine kadar farklı düzeylerde yapay zekâ müfredatları oluşturduklarını açıklayan Canlı, bu yıl 50 binden fazla öğrencinin yapay zekâ derslerini seçtiğini ve bu derslerin öğretmenler tarafından işlendiğini belirtti.

MEBİ VE EBA’YA YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ YENİLİKLER GELİYOR

Lise öğrencileri için geliştirilen yapay zekâ platformu MEBİ ile Eğitim Bilişim Ağı (EBA) gibi dijital eğitim platformlarının yapay zekâ destekli hale getirildiğini aktaran Canlı, bu sistemlerin bireyselleştirilmiş öğrenme fırsatları sunduğunu ifade etti. Ayrıca, EBA’ya entegre edilmek üzere yapay zekâ destekli öğrenme asistanları geliştirildiği bilgisini verdi.

YABANCI DİL ÖĞRENME PLATFORMU DİLİM GELİYOR

Geliştirme aşamasında olan DİLİM adlı yabancı dil öğrenme platformunun da yapay zekâ destekli işlevleriyle öğrencilerin dil becerilerini geliştirmeyi amaçladığını belirten Canlı, bu platformun öğrenci başarısını artırmaya yönelik önemli bir adım olacağını söyledi.

ÖĞRETMENLERE MATERYAL VE PLANLAMA DESTEĞİ

Öğretmenler için yapay zekâ temelli araçlar geliştirdiklerini açıklayan Canlı, Canva ile yapılan iş birliği sayesinde öğretmenlerin içerik oluşturma, ders planlama ve sunum hazırlama gibi süreçlerde destekleneceğini belirtti.

TÜBİTAK İŞ BİRLİĞİYLE YENİ SİSTEM GELİŞTİRİLİYOR

TÜBİTAK ile yürütülen ortak projeyle öğretmenlerin ders planı hazırlamadan materyal üretimine, soru geliştirmeden proje fikirleri oluşturulmasına kadar birçok noktada destekleneceği bir sistemin üzerinde çalışıldığı açıklandı. Bu sistemin aynı zamanda öğretmenlerin idari iş yükünü azaltmayı hedeflediği kaydedildi.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME SİSTEMİ DEĞİŞİYOR

MEB’in ölçme-değerlendirme yaklaşımının da yapay zekâ sayesinde yeniden şekillendiğini söyleyen Canlı, artık sadece çoktan seçmeli testlerin değil, öğrencinin bilgi ve becerisini ölçen açık uçlu soruların da değerlendirildiği yeni modellerin devreye girdiğini ifade etti. Yapay zekânın bu değerlendirme süreçlerinde de aktif rol alacağı bildirildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.