Türkiye’de bu düzen uygulanacak mı? Çalışma saatleri düşürüldü….

ÖZEL HABER- Türkiye’de çalışma hayatının en önemli gündem maddelerinden biri haftalık çalışma saatlerinin düşürülmesi oldu. Mevcut durumda 4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesi uyarınca haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiş durumda. Çalışma saatlerinin düşürülmesine yönelik talepler ise son yıllarda artarak devam ediyor.
2025 yılının Aile Yılı ilan edilmesiyle beraber Cumhurbaşkanı Erdoğan çalışma saatleri ve kamuda esnek çalışma modeli hakkında müjdeyi vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın duyurduğu ardından Bakan Mahinur Göktaş’ın ipuçlarını verdiği esnek çalışma düzenlemesinin detayları belli olmaya başladı. Ancak bu düzenlemenin ne zaman hayata geçirileceği hakkında henüz açıklama yapılmadı.
Avrupa ülkelerindeki 40 saatlik çalışma süresi uygulaması, Türkiye’de de sendikalar ve işçi temsilcileri tarafından örnek gösteriliyor. Mevcut yasaya göre, haftalık 45 saatlik çalışma süresi, işverenin belirlediği günlere bölünerek uygulanıyor. Bu da genellikle günlük 9 saatlik mesaiyi beraberinde getiriyor. Ancak çalışanların iş-yaşam dengesini sağlamak ve verimliliği artırmak amacıyla bu sürenin haftada 40 saate düşürülmesi yönünde yoğun talepler bulunuyor.
40 SAATLİK ÇALIŞMA MODELİ MÜMKÜN MÜ?
Birçok Avrupa ülkesi, çalışan verimliliğini artırmak ve işçilerin sosyal yaşamlarını desteklemek için çalışma saatlerini 40 saate hatta 35 saate kadar düşürdü. Özellikle Fransa, Almanya, Norveç ve Hollanda gibi ülkelerde çalışma saatleri, daha az mesaiyle daha fazla verim alınabileceği düşüncesiyle kısaltıldı. Türkiye’de ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjdesiyle beraber iş ve özel hayat dengesinin sağlanacağı yeni modelde çalışma saatlerinin kısaltılması amaçlanıyor. Türkiye’de de sendikalar da çalışma saatlerinin 40 saate düşürülmesi yönünde taleplerini sık sık gündeme getiriyor. Ancak, uygulamanın ne zaman hayata geçirileceği hakkında henüz detaylar paylaşılmadı.