Dolar 38,4225
Euro 43,5814
Altın 4.090,09
BİST 9.490,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 14°C

Ücretsiz izin süreleri ne kadar?

Ücretsiz izin süreleri ne kadar? İşte detaylar…

Ücretsiz izin süreleri ne kadar?
3 Nisan 2025 21:28
A+
A-

Ücretsiz izin süreleri, çalışanın talebi ve işverenin onayı doğrultusunda belirlenirken, durumuna göre farklılık gösterebiliyor. Türk İş Kanunu kapsamında bu sürelere ilişkin detaylar şöyle:

ÜCRETSİZ İZİN

Ücretsiz iznin ne kadar süreceği, çalışan ve işverenin karşılıklı anlaşmasıyla belirlenir. Türk İş Kanunu, bu konuyla ilgili belirli bir süre sınırı getirmemiştir. Bu nedenle, sürenin uzunluğu tamamen tarafların mutabakatına bağlıdır.

KADIN ÇALIŞANLARIN DOĞUM VE ANALIK İZNİ 

4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesine göre, kadın çalışanlar doğum öncesinde 8 hafta, doğum sonrasında ise 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta ücretli izin hakkına sahiptir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi izin süresine iki hafta eklenir. Ayrıca, doğum sonrası ücretli iznin tamamlanmasının ardından, kadın çalışanlar isteğe bağlı olarak 6 aya kadar ücretsiz izin alabilir. Bu süre, doğum sonrası ücretli izin süresine ilave edilir ve yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

EVLAT EDİNME: KADIN VE ERKEK ÇALIŞANLAR İÇİN 

3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen kadın veya erkek çalışanlar, talep etmeleri durumunda 8 hafta ücretli izin ve sonrasında ise 6 aya kadar ücretsiz izin hakkına sahiptir.

ASKERLİK VE EĞİTİM İZNİ 

İş Kanunu’nda, askere giden çalışanlar için özel bir ücretsiz izin süresi yer almaz. Askerlik süresi boyunca iş sözleşmesi askıya alınır, ancak çalışanın iş akdi feshedilemez ve askerlik dönüşü işe geri alınması gerekmektedir.

Eğitim amacıyla talep edilen ücretsiz izinler ise işverenin onayına bağlıdır ve bu süre, çalışan ile işveren arasında karşılıklı olarak belirlenir.

HASTALIK DURUMUNDA 

Çalışanın uzun süreli bir hastalığa yakalanması halinde, sağlık raporları ile belgelenmesi şartıyla işveren, çalışana ücretsiz izin verebilir. Bu sürenin uzunluğu, hastalığın süresi ve işverenin değerlendirmesine bağlıdır.

DİĞER SEBEPLER

Doğal afetler veya zorlayıcı sebepler nedeniyle çalışanın ücretsiz izin talep etmesi halinde, izin süresi işverenin onayı ve iş yerinin durumu doğrultusunda şekillenir.

Haber: Mukadder KAÇAR

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.