Dolar 39,4442
Euro 45,5632
Altın 4.370,26
BİST 9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 29°C
Per 30°C

Aday memurlar için mazeret izni hakkı: Hangi durumlarda kullanılabilir?

Devlet memurlarının hakları ve özlük işlerinin düzenlendiği 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, aday memurlara da belirli haklar tanımaktadır. Bu haklar arasında en merak edilenlerden biri de mazeret izni. Peki, aday memurlar mazeret izni kullanabilir mi? İşte detaylar…

Aday memurlar için mazeret izni hakkı: Hangi durumlarda kullanılabilir?
10 Nisan 2025 20:55
A+
A-

Anayasa’nın 128’inci maddesi doğrultusunda, kamu görevlilerinin atama, eğitim, haklar, sorumluluklar ve özlük işleri kanunla düzenlenir. Bu düzenlemelere paralel olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu da yürürlüğe girmiştir. Aday memurlara ilişkin hükümler ise bu kanunun III. kısmının, 54-56’ncı maddelerinde yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, aday memurlara aynı zamanda memurlara uygulanan genel hükümleri de uygular. Ancak, bu durumda adaylık süresi boyunca bazı özel düzenlemeler devreye girer.

Devlet Memurları Kanunu’nun 104’üncü maddesi, mazeret iznini düzenleyen önemli bir maddeyi içeriyor. Bu maddede şu düzenlemeler yer almaktadır:

  • Mazeret izni, belirli durumlar dışında, memura on gün verilebilir. Bu iznin, merkezde atamaya yetkili amir, vali, kaymakam veya diplomatik misyon şefi tarafından onaylanması gerekmektedir.
  • Gerektiğinde, öğretmenler hariç olmak üzere, aynı usulle ikinci kez on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu ikinci izin, yıllık izinden düşülür.

Bunun dışında, Devlet Personel Başkanlığı tarafından yayımlanan Kamu Personel Genel Tebliği Seri No:6 ile mazeret izni konusundaki uygulamalara dair birlik sağlanmıştır.

Yukarıdaki düzenlemelere dayanarak, 657 sayılı Kanun’un 104’üncü maddesinin (C) bendi uyarınca mazeret izni verilmesi mümkündür. Bu, aday memurun hakları doğrultusunda değerlendirilmesi gereken bir durumdur.

HABER:ŞULE DEMİR

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.