Dolar 38,4225
Euro 43,5814
Altın 4.090,09
BİST 9.490,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 14°C

Devlet memurları nasıl istifa eder? İşte usul ve şartlar

Devlet memurları görevlerinden nasıl ayrılır? İşte detaylar…

Devlet memurları nasıl istifa eder? İşte usul ve şartlar
13 Nisan 2025 19:56
A+
A-

Devlet memurları görevlerinden nasıl ayrılır? Bu sorunun cevabı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda açıkça yer alıyor. Kanuna göre memurların görevden ayrılma (istifa) süreci belli kurallara bağlanmıştır.

657 sayılı Kanun’un 20. maddesinde, memurların görevlerinden çekilebileceği ifade edilmiştir. Bu hak, memurlar için bir “genel hak” olarak tanımlanmakta ve “çekilme”, kanuni bir başvuru süreciyle gerçekleşmektedir.

İSTİFA ETME SÜRECİ NASIL İŞLİYOR?

İstifa işlemleri, Devlet Memurları Kanunu’nun 94. maddesinde detaylandırılmıştır. Buna göre;

  • Memur, bağlı bulunduğu kuruma yazılı olarak başvurarak görevden ayrılma talebinde bulunabilir.
  • Yazılı başvuru yapılmaksızın, mazeretsiz olarak görevin 10 gün boyunca terk edilmesi, çekilme talebi olarak kabul edilir.
  • Talepte bulunan memur, yerine birinin atanmasına ya da talebinin kabul edilmesine kadar görevine devam etmek zorundadır.
  • Eğer bir ay içinde yerine kimse atanmazsa, amirine bilgi vererek görevini bırakabilir.

Olağanüstü mazereti bulunan memurlar, yazılı bildirimde bulunarak görevlerinden ayrılabilirler ve bu kişiler için bir aylık bekleme süresi uygulanmaz. Bu durum, örneğin ciddi sağlık sorunları veya acil ailevi nedenler gibi olağanüstü halleri kapsar.

Hiçbir mazeret göstermeden 10 gün boyunca göreve gelmeyen memurlar için, yazılı istifa şartı aranmaksızın çekilme talebinde bulunulmuş sayılır. Bu tür bir durumda, kurumlar memurun istifa etmiş olduğunu kabul edebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.