Dolar 39,4442
Euro 45,5632
Altın 4.370,26
BİST 9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 29°C
Per 30°C

Memurlar için babalık izni nasıl kullanılır?

Memurlar için babalık izni nasıl kullanılır? İşte merak edilen detaylar…

Memurlar için babalık izni nasıl kullanılır?
16 Nisan 2025 22:18
A+
A-

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan düzenlemeye göre, memurlara babalık izni hakkı tanınıyor. Ancak bu iznin ne zaman ve nasıl kullanılabileceği konusu, uygulamada zaman zaman kafa karışıklığı yaratabiliyor.

Doğum Sonrası 10 Günlük İzin Hakkı

Kanunun 104/B maddesine göre, “memura, eşinin doğum yapması halinde isteği üzerine on gün babalık izni verilir” hükmü yer alıyor. Bu kapsamda, memur babalık iznini doğumdan sonra ve kendi talebi üzerine kullanabiliyor.

Doğumdan Önce İzin Kullanılamaz

Mevzuata göre babalık izni yalnızca doğum gerçekleştikten sonra alınabiliyor. Doğum öncesinde bu iznin kullanılması mümkün değil. Ayrıca izin süresinin belirlenmesinde doğum tarihi esas alınıyor. Bu nedenle doğumdan çok sonra babalık izninin kullanılmak istenmesi uygun görülmüyor.

10 Günlük Süre Takvime Göre Hesaplanır

İzin süresi gün bazında (10 gün) belirlenmiş olduğu için, hafta sonu veya resmi tatillere denk gelmesi halinde de süre işlemeye devam ediyor. Yani sadece mesai günleri değil, tüm takvim günleri hesaba katılıyor.

İdare Talep Olmadan İzin Veremez

Babalık izni ancak memurun talebi halinde verilebilir. Kurumlar, re’sen bu izni veremez, ancak memur tarafından istek sunulduğunda, idare bu izni vermek zorundadır. Yani bu izin tamamen kişisel başvuruya bağlıdır.

Destekleyici Belge Sunulması Gerekebilir

Mevzuatta her ne kadar izin süresinin nasıl kullanılacağına dair net ifadeler olmasa da, doğumun gerçekleştiğini belgeleyen evrak ile birlikte izin talebi sunulması, işlemlerin sağlıklı yürütülmesi açısından önemlidir. Ayrıca aynı kanunun aylıksız izin düzenlemesine göre, eşinin doğum yapması durumunda memura, talep etmesi halinde 24 aya kadar ücretsiz izin hakkı da tanınmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.