Dolar 38,4225
Euro 43,5814
Altın 4.090,09
BİST 9.490,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 14°C

Proje okullarında atama krizi 

Proje okullarında yapılan öğretmen atamaları, liyakat tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.  

Proje okullarında atama krizi 
12 Nisan 2025 07:00
A+
A-

Türkiye genelinde “proje okulu” statüsündeki liselerde öğretmen atamaları tartışma yarattı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bu okullarda görevli yüzlerce öğretmeni norm fazlası ilan etmesi, öğretmenlerden öğrencilere ve mezunlara kadar geniş bir kesimin tepkisine yol açtı. 

Başta İstanbul olmak üzere birçok ilde 30’dan fazla proje okulda yönetici ve öğretmen değişiklikleri yapıldı. Eğitim sendikaları, yapılan atamalarda liyakat ilkesinin göz ardı edildiğini, görev yeri değiştirilen çok sayıda öğretmenin muhalif kimliği nedeniyle hedef alındığını öne sürdü. Öğretmenlerin bir kısmının daha önce boykot ve iş bırakma eylemlerine katıldıkları da belirtildi. 

Sendikalar, proje okullarındaki bu değişimin yalnızca idari değil, aynı zamanda siyasi bir tasfiye süreci olduğuna dikkat çekti. Yapılan açıklamalarda, öğretmenlerin siyasi görüşleri nedeniyle görev yerlerinin değiştirildiği, bunun hem eğitim kalitesine hem de okul iklimine zarar verdiği vurgulandı. 

MEB verilerine göre, Türkiye genelinde 2 bin 300 okul proje okulu statüsünde. Bu okullarda toplam 79 bin 286 öğretmen ve 5 bin 318 yönetici görev yapıyor. Yaklaşık 500 bin öğretmenin ise bu okullarda görev alabilmek için gerekli kriterleri taşıdığı ifade ediliyor. Ancak atama süreçlerinin şeffaflık ve liyakatten uzak şekilde yürütülmesi, kamuoyunda ciddi soru işaretlerine neden oldu. 

Atamalara tepki sadece öğretmenlerle sınırlı kalmadı. Öğrenciler ve okul mezunları da öğretmenlerine sahip çıkarak sosyal medyada destek kampanyaları başlattı, bazı okullarda protesto eylemleri düzenlendi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.