Dolar 38,4225
Euro 43,5814
Altın 4.090,09
BİST 9.490,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 14°C

Vekaleten atanan memur yeşil pasaport alabilir mi?

Vekaleten atanmış memurların, yeşil pasaport alıp almayacağı, Pasaport Kanunu ve devlet memurları düzenlemeleri ile belirleniyor. İşte detaylar.

Vekaleten atanan memur yeşil pasaport alabilir mi?
4 Nisan 2025 18:28
A+
A-

15/7/1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu, pasaportların türlerini ve bu pasaportları verme yetkisine sahip makamları düzenlemektedir. Kanunun 12. maddesinin A bendine göre, pasaportlar şu şekilde sınıflandırılmıştır:

  • Diplomatik pasaportlar (Siyah)
  • Hususi damgalı pasaportlar (Yeşil)
  • Hizmet damgalı pasaportlar (Gri)
  • Umuma mahsus pasaportlar (Bordo)
  • Yabancılara mahsus pasaportlar

Hususi (Yeşil) Pasaport ile ilgili olarak, 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14. maddesinin A bendinin 1. fıkrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar, belirli kadrolarda çalışan ve T.C. Emekli Sandığı ile ilişkili devlet memurları gibi kamu görevlilerine yeşil pasaport verileceği belirtilmiştir.

Bu pasaport, sadece diplomatik görevler dışında, yabancı ülkelere resmi görevle veya kişisel sebeplerle seyahat etmek isteyen kişiler için verilmesi gereken bir belge olarak düzenlenmiştir. Ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, emeklilik keseneklerinin yapılması şartı aranmaksızın yeşil pasaport verileceği açıklanmıştır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu‘nun 86. maddesinde ise, memurların vekaleten atanması ve vekalet görevi ile ilgili düzenlemelere yer verilmektedir. Bu madde, bir memurun kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası gibi nedenlerle görevinden ayrılması durumunda, kurum içinden veya diğer kurumlardan bir vekil atanabileceğini belirtmektedir. Vekalet görevi, kamu görevinin sürekliliğini sağlamak amacıyla geçici süreyle başka bir kişinin o görevi devralması olarak tanımlanır.

Ancak, yeşil pasaport alabilmek için, memurun belirli kadrolarda bulunması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu bağlamda:

  1. Devlet memurları, yalnızca 1., 2. ve 3. dereceli kadrolarda görev yapanlar, hususi (yeşil) pasaport alabilmektedir. Bu durumda, vekaleten atanmış memurlar bu kapsama girmemektedir.
  2. Örneğin, 5. derece kadroda çalışan bir memurun 1. derece kadrosunda vekalet etmesi durumunda, yeşil pasaport alma hakkı olmadığı düşünülmektedir.

Bu sebeplerle, vekâleten görev yapan memurların yeşil pasaport alması mümkün gözükmemektedir.

HABER:ŞULE DEMİR

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.