Dolar 38,3165
Euro 43,7103
Altın 4.107,71
BİST 9.490,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 14°C

Yeşil pasaport hangi memurlara verilir?

Yeşil pasaport almak için hangi devlet memurlarının şartları sağladığı, Pasaport Kanunu’na göre belirli kadrolara bağlı olarak düzenleniyor.

Yeşil pasaport hangi memurlara verilir?
4 Nisan 2025 18:35
A+
A-

15 Temmuz 1950 tarihli ve 5682 sayılı Pasaport Kanunu çerçevesinde, pasaport türleri ve bunları vermeye yetkili makamlarla ilgili hükümler yer almaktadır. Bu Kanun’un 12. maddesinin A bendinde, pasaportlar şu şekilde sıralanmıştır:

  • Diplomatik Pasaportlar (Siyah)
  • Hususi Damgalı Pasaportlar (Yeşil)
  • Hizmet Damgalı Pasaportlar (Gri)
  • Umuma Mahsus Pasaportlar (Bordo)
  • Yabancılara Mahsus Pasaportlar

Hususi (Yeşil) Pasaportlar, 5682 sayılı Pasaport Kanunu’nun 14. maddesinin A bendinin 1. fıkrasında da ayrıntılı bir şekilde belirtilmiştir. Bu pasaport türü, Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski bakanlar, 1., 2. ve 3. kadrolarda görev yapan devlet memurları ve sözleşmeli kamu görevlileri için verilmektedir. Aynı zamanda, T.C. Emekli Sandığı ile bağlantılı olan ve bu kadrolardan emekli keseneği ödenenler de bu haktan yararlanabilmektedir. Ayrıca, bu pasaport türü, diplomatik pasaport gerektiren görevler dışında, yabancı ülkelere seyahat eden kamu görevlilerine verilmektedir.

Hususi Damgalı Pasaport almak için belirli şartlar mevcuttur:

  • Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri
  • Eski bakanlar
  • 1., 2. ve 3. dereceli kadrolarda çalışan devlet memurları
  • Bu kadrolardan emekli olmuş memurlar

Bu düzenlemeye göre, sadece 1., 2. ve 3. dereceli memur kadrolarında görev yapan memurlar yeşil pasaport alabilmektedir. Aynı şekilde, emekli olduktan sonra bu kadrolarda görev yapanlara da aynı pasaport verilmektedir.

Sonuç olarak, eğer görev yaptığınız kadro 1., 2. veya 3. derece kadrolardan birine aitse, yeşil pasaport (hususi damgalı) almak mümkün.

HABER:ŞULE DEMİR

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.