Dolar 39,4442
Euro 45,5632
Altın 4.370,26
BİST 9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 29°C
Per 30°C

Ankara, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde 

Ankara, planlı şehircilik ve modern mimarisiyle UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girdi

Ankara, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde 
1 Mayıs 2025 19:29
A+
A-

Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara, modern şehircilik anlayışı ve Cumhuriyet dönemine özgü mimari mirasıyla UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kaydedildi. “Ankara: Modern Bir Cumhuriyetin Planlaması ve İnşası” başlıklı dosyanın listeye alınmasıyla birlikte, Türkiye’nin geçici listedeki varlık sayısı 80’e yükseldi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile UNESCO Türkiye Millî Komisyonu iş birliğinde hazırlanan başvuru dosyasında, Ankara’nın 1920–1970 yılları arasında planlanarak şekillenen yapılı çevresi, kamu yapıları ve kamusal alanları öne çıkarıldı. Dosya, UNESCO’nun ii, iv ve vi numaralı kültürel miras kriterlerini karşıladığı gerekçesiyle geçici listeye dâhil edildi. 

Çalışmalar, 2021 yılında UNESCO Türkiye Millî Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt çalışma grubunun katkılarıyla hazırlandı. Sürecin koordinasyonunu Kültür ve Turizm Bakanlığı yürütürken; Prof. Dr. Elvan Altan, Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin ve Dr. Zeynep Tuna Yüncü de bilimsel katkı sundu. 

Dosyada, Atatürk Bulvarı’nın kuzey-güney aksı ile Ulus ve Kızılay bölgeleri başlıca bileşenler olarak yer aldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin üç dönem binası, Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Güven Park, Gençlik Parkı, Ulus Meydanı, Ankara Garı, İş Bankası Binası, çeşitli bakanlık yapıları ve Kızılay Meydanı gibi simgesel yapılar Ankara’nın planlı kentleşme sürecinin temsilcileri olarak öne çıkarıldı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin kültürel ve doğal miras değerlerini uluslararası düzeyde tanıtmak ve korumak için UNESCO başta olmak üzere küresel iş birliklerini sürdüreceğini belirtti. 

ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.