Dolar 38,1928
Euro 44,0476
Altın 4.203,54
BİST 9.321,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
21°C
Parçalı Bulutlu
Sal 18°C
Çar 17°C
Per 18°C
Cum 20°C

Çalışanlara hamilelik ve doğum hallerinde sağlanan haklar nelerdir?

Kadın çalışanlara doğum öncesi ve sonrası ücretsiz izin, süt izni ve kısmi süreli çalışma gibi çeşitli haklar tanınırken, bu haklardan faydalanmak için belirli yasal düzenlemelere uyulması gerekmektedir.

Çalışanlara hamilelik ve doğum hallerinde sağlanan haklar nelerdir?
5 Nisan 2025 22:40
A+
A-

4857 sayılı İş Kanunu‘nun 74. maddesi, kadın işçilere doğum öncesi ve sonrası belirli sürelerle çalışmama hakkı tanımaktadır. Buna göre, kadın işçilerin doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 hafta boyunca çalıştırılmamaları gerekmektedir. Çoğul gebelik durumunda doğum öncesi izin süresine 2 hafta daha eklenir. İşçinin doktor raporu ve isteği doğrultusunda, doğum öncesi iznin son üç haftasına kadar çalışabilmesi mümkündür. Bu durumda kullanılmayan izinler, doğum sonrasına aktarılabilir.

Doğum sonrasında, analık izni bitiminden itibaren, çocuğun bakımını üstlenmek amacıyla kadın işçiye belirli sürelerle ücretsiz izin verilir. Birinci doğumda bu süre 60 gün, ikinci doğumda ise 120 gündür. Sonraki doğumlar için bu süre 180 güne kadar çıkmaktadır. Çoğul doğum yapan kadın işçilere ise bu süreye her bir çocuk için 30 gün eklenir. Kadın işçi, yerine 6 ay ücretsiz izin talep edebilir.

Ayrıca, doğum sonrasında işe dönen işçiye, çocuğun 1 yaşına kadar, günde 1,5 saat süt izni verilmesi zorunludur.

İş Kanunu’nun 13. maddesi kapsamında, doğum sonrası izin süreleri tamamlandıktan sonra, ebeveynlerden biri ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden ayın başına kadar kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilir. Bu talep işveren tarafından kabul edilmek zorundadır ve işten çıkarılma nedeni sayılmaz. Kısmi süreli çalışma başlatan işçi, aynı çocuk için bir daha bu haktan faydalanamayacak şekilde tam zamanlı çalışmaya geri dönebilir. Kısmi süreli çalışma talebi veya tam zamanlı çalışma için işçi, bunu işverene en az bir ay önceden yazılı olarak bildirmek zorundadır. Ebeveynlerden birinin çalışmaması durumunda ise, çalışan eşin bu haktan faydalanması mümkün değildir. Ayrıca, üç yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen kişiler, çocuğun teslim alınmasından itibaren bu haktan yararlanabilirler.

HABER:ŞULE DEMİR

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.