Devlet memuru ek iş yapabilir mi?
Memurlar, maaşlarına ek gelir elde etmek istediklerinde hangi işleri yapabileceklerini merak ediyor. Peki 657 sayılı Kanun’a göre memurların ek iş yapması serbest mi, yasak mı?

Ekonomik koşulların zorlaştığı bu dönemde, kamu çalışanlarının ek gelir kaynaklarına yönelmesi oldukça yaygınlaştı. Ancak devlet memurlarının çalışabileceği alanlar, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ile belli sınırlar içinde düzenlenmiştir. Bu nedenle her memurun ek iş yapması serbest değildir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 28. maddesi bu konuda temel yasal dayanak niteliğindedir. İlgili maddeye göre:
“Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar.”
Aynı zamanda, serbest meslek icra etmek isteyen memurlar için de ciddi kısıtlamalar vardır. Memurlar, ofis, büro, muayenehane gibi yerler açamazlar. Ayrıca, gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları gibi yerlerde çalışamazlar. Ancak, bazı istisnalar vardır. Memurlar, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, ve yardım sandıkları gibi özel kuruluşlarda görev alabilirler. Ayrıca, eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar, durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler.
HABER:ŞULE DEMİR