Dolar 39,4442
Euro 45,5632
Altın 4.370,26
BİST 9.311,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Pts 27°C
Sal 29°C
Çar 29°C
Per 30°C

Engelli memur zorla emekli edilebilir mi? 

Erken emeklilik hakkı bulunan engelli çalışanlar, süreleri dolsa bile zorla emekli edilemiyor. Peki süreç nasıl işliyor? Kim nereye başvurmalı? SGK’nın yetkisi nerede başlıyor, nerede bitiyor? 

Engelli memur zorla emekli edilebilir mi? 
6 Nisan 2025 13:00
A+
A-

ÖZEL HABER- Engelli çalışanlar için erken emeklilik, birçok kişi açısından kritik bir hak. Ancak bu sürecin nasıl işlediği, hangi kurumların ne yetkisi olduğu ve en önemlisi engelli bir memurun zorla emekli edilip edilemeyeceği sıkça merak ediliyor. 

ZORLA EMEKLİLİK MÜMKÜN MÜ? 

Engelli çalışanlar, gerekli hizmet süresi ve prim gününü tamamladıklarında, yaş şartına bakılmaksızın emekli olabiliyor. Ancak süre dolduğunda dahi memurlar, kendi rızaları olmadan emekli edilemiyor. Yani engelli memurun zorla emekli edilmesi yasal değil. 

Memur statüsündeki engelli çalışanlar, erken emeklilik talebini çalıştıkları kuruma dilekçe ile bildiriyor. Kurum da bu başvuruyu Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı’na iletiyor. SSK ya da Bağ-Kur’lu çalışanlar ise doğrudan SGK’ya başvuruda bulunabiliyor. 

SGK SAĞLIK KURULU KARAR VERİYOR 

Başvuruların ardından SGK Sağlık Kurulu devreye giriyor. Kurul, yalnızca yetkili hastanelerden alınmış engelli sağlık raporlarını kabul ediyor. Rapora ek olarak tıbbi belgeler de incelenerek kişinin çalışma gücü kaybı belirleniyor. Emeklilik başvurusunun kabul edilip edilmeyeceği bu değerlendirme sonucunda belli oluyor. 

Erken emeklilik için yalnızca yıl süresinin dolması yetmiyor. Aynı zamanda istenen prim gün sayısının da tamamlanmış olması gerekiyor. Örneğin emeklilik süresi 15 yıl olan bir kişi, bu süreyi tamamlamış olsa bile prim gününü doldurmamışsa çalışmaya devam etmek zorunda. Engelli çalışanlar arasında cinsiyete göre farklılık yapılmıyor. Kadın ya da erkek fark etmeksizin, tüm engelli çalışanlar aynı süre ve şartlarda erken emeklilik hakkından yararlanabiliyor. 

Emekli olan bazı engelli çalışanlar için SGK, ilerleyen süreçte kontrol muayenesi talep edebiliyor. Bu muayeneler sonucunda engel durumunda bir değişiklik tespit edilirse, alınan aylıkla ilgili yeni düzenlemeler yapılabiliyor. Henüz emeklilik başvurusunda bulunmadan önce de SGK’ya gidilerek, engelli çalışanların ne zaman emekli olabileceklerine dair bilgi alma hakkı bulunuyor. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.