Memur öğretmenlerin atama bekleyişi: MEB’e geçişte engel ne?
Eğitim fakültesi mezunu olup farklı kamu kurumlarında çalışan binlerce memur, öğretmenlik yapabilmek için yönetmelik değişikliği talep ediyor. Peki, bu mağduriyet nasıl çözülecek? İşte detaylar!

ÖZEL HABER- Türkiye’de binlerce memur öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) geçiş yaparak asıl meslekleri olan öğretmenliği icra etmek istiyor. Ancak geçmiş yıllarda yapılan yönetmelik değişiklikleri ve kontenjan sınırlamaları, bu geçişi zorlaştırıyor. Peki, memur öğretmenler kimdir, hangi engellerle karşılaşıyor ve mağduriyetlerinin çözümü için neler yapılabilir? İşte detaylar…
MEMUR ÖĞRETMENLER KİMDİR?
Memur öğretmenler, üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olmuş veya farklı fakültelerde eğitim alarak öğretmenlik formasyonunu tamamlamış, öğretmenlik yapmaya uygun niteliklere sahip ancak MEB dışında farklı kamu kurumlarında çalışan devlet memurlarıdır. Bu kişiler, çeşitli kamu kurumlarında kadrolu memur olarak görev yapmalarına rağmen, asıl meslekleri olan öğretmenliğe geçmek istemekte ancak yönetmelik değişiklikleri nedeniyle bu haklarını kullanamamaktadırlar.
MEMUR ÖĞRETMENLER NEDEN MAĞDUR?
Memur öğretmenlerin mağduriyetinin temel sebebi, Milli Eğitim Bakanlığı’nın öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde yapılan değişikliklerdir. 31 Ağustos 2012 ve 17 Nisan 2015 tarihleri arasında yapılan yönetmelik değişiklikleri, memur öğretmenlerin MEB’e geçişini sağlayan kurum içi ve kurumlar arası geçişteki yüzde 3’lük kontenjanın kaldırılmasına neden oldu.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre devlet memurlarının kurum değiştirme hakkı bulunsa da, yapılan değişiklikler memur öğretmenlerin bu haktan yararlanmasını engelliyor.
2024/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi, kamu personeli alımlarını sınırlandırırken, öğretmenlik gibi stratejik meslek gruplarında istihdamın artırılması gerektiğine vurgu yapıyor. Ancak, memur öğretmenlerin MEB’e geçiş yapamaması, bu genelgeye aykırılık teşkil ediyor.