Dolar 38,4225
Euro 43,5814
Altın 4.090,09
BİST 9.490,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 14°C

Yıllık izin hakkı ve değerlendirilmesi: Hangi çalışmalar dahil edilir?

Hangi çalışmalar yıllık izinde değerlendirilir? İşte yanıtı1

Yıllık izin hakkı ve değerlendirilmesi: Hangi çalışmalar dahil edilir?
8 Nisan 2025 20:06
A+
A-

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu‘nun 23. maddesi, devlet memurlarının belirli süreler ve şartlarla izin hakkına sahip olduklarını belirtmektedir. Kanunun 102. maddesine göre, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar olan memurlar için yıllık izin süresi 20 gündür. On yıldan fazla hizmeti olanlar ise yılda 30 gün izin hakkına sahiptir. Zorunlu hallerde bu süreye, gidiş ve dönüş için en fazla iki gün eklenebilir.

Ayrıca, 103. maddede belirtilen düzenlemelere göre yıllık izinler, amirlerin uygun göreceği zamanlarda alınabilir ve ihtiyaç durumuna göre toptan ya da kısım kısım kullanılabilir. Ancak, bir önceki yıl ile cari yıl dışında kullanılmayan izin hakları düşer.

Öğretmenler, yaz tatili ve dinlenme tatillerinde izinli sayılmakta olup, hastalık ve mazeret izinleri dışında ek bir yıllık izin hakkı tanınmamaktadır. Ayrıca, radyoaktif ışınlarla çalışan personele her yıl bir aylık sağlık izni verilmektedir.

Bu konuyla ilgili olarak, Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği‘nde, yıllık izin sürelerinin hesaplanmasında hangi hizmetlerin dikkate alınacağı açıklanmıştır. 62 ve 140 numaralı Genel Tebliğler, yıllık izinlerin doğru bir şekilde hesaplanabilmesi için temel referanslardır. 154 Seri No’lu Tebliğ ise, kamu kurumlarında geçirilen sürelerin yanı sıra, kazanılmış hak aylıklarında değerlendirilen hizmetlerin de yıllık izin süresi olarak kabul edileceğini belirtmektedir.

Kamu kurumlarında görev yapan tüm statülerdeki çalışanlar, sürekli işçi, geçici işçi, sözleşmeli personel gibi, yıllık izin süreleri için hizmet sürelerinin tamamı dikkate alınmaktadır. Aynı zamanda, kazanılmış hak aylığında değerlendirilen hizmetler de yıllık izne eklenmektedir.

Askerlik süresi de yıllık iznin bir parçası olarak değerlendirilir. Memurların askerlik, KİT’te geçen hizmetler ve özel sektördeki çalışmalarının da yıllık izin hesaplamasında dikkate alındığı unutulmamalıdır.

Sonuç olarak, hizmet süresi 10 yılı geçmiş olan memurlar, 30 gün yıllık izin kullanma hakkına sahiptir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.