Dolar 38,4225
Euro 43,5814
Altın 4.090,09
BİST 9.490,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 14°C

Aylıksız izin yurt dışında geçirilebilir mi?

Aylıksız izin yurt dışında geçirilebilir mi? İşte cevabı!

Aylıksız izin yurt dışında geçirilebilir mi?
7 Nisan 2025 19:10
A+
A-

Devlet memurları için yıllık izin hakları ve aylıksız izin kullanımı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer ilgili düzenlemelerle belirlenmiştir. Bu yazıda, memurların yurt dışında aylıksız izin kullanıp kullanamayacakları detaylı şekilde ele alınacaktır.

657 sayılı Kanunun 23. maddesi, devlet memurlarının belirli şartlarla izin hakkına sahip olduğunu belirtirken, aylıksız izin konusu da yine aynı kanunun farklı maddeleriyle düzenlenmiştir. Memurlara tanınan bu izin hakları, çeşitli nedenlere dayalı olabileceği gibi, bazen idarenin takdirine de bağlıdır.

657 sayılı Kanunun 108. maddesinin (A) bendinde, sağlık kurulu raporuyla belgelendirilmesi şartıyla, onsekiz aya kadar aylıksız izin verilmesinin mümkün olduğu ifade edilmektedir. Ancak, bu iznin bitiminden önce mazeretin ortadan kalkması durumunda, on gün içinde göreve dönülmesi gerektiği belirtilmiştir.

Yurt dışında aylıksız izin kullanımı konusunda ise her durumun ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir. Sebebe dayalı olmayan aylıksız izinde, memurun yurt dışına çıkması engellenmez. Aynı şekilde, eşi yurt dışına sürekli görevle atanan memura verilen izinde de yurt dışına çıkılmasında herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Ancak, refakat izni sonrası alınan 18 aya kadar aylıksız izin sırasında, bu iznin yurt dışında geçirilmesi, izin verme amacına ve mevzuata aykırı olarak değerlendirilmektedir. Annenizle birlikte yurt dışına çıkmak ise, mevzuata aykırı değildir ve bu durumda herhangi bir engel bulunmamaktadır.

HABER:ŞULE DEMİR

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.