Dolar 38,4225
Euro 43,5814
Altın 4.090,09
BİST 9.490,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 14°C

Kamuda “aşçılık” mesleği görmezden geliniyor 

Kamu Aşçıları Derneği, aşçılık mesleğinin kamuda hâlâ Yardımcı Hizmetler Sınıfı’nda değerlendirilmesine tepki gösterdi. Dernek Başkanı Selçuk Özdemir, “Aşçılık teknik bilgi gerektiriyor, artık teknik hizmetler sınıfına alınmalı” dedi. 

Kamuda “aşçılık” mesleği görmezden geliniyor 
10 Nisan 2025 12:03
A+
A-

ÖZEL HABER- Kamu Aşçıları Derneği Genel Başkanı Selçuk Özdemir, kamu kurumlarında görev yapan aşçıların mesleki statüsüyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Aşçılığın halen “Yardımcı Hizmetler Sınıfı” (YHS) kapsamında değerlendirilmesinin büyük bir eksiklik olduğunu belirten Özdemir, bu durumun hem mesleğin saygınlığına zarar verdiğini hem de emekçilerin hak kaybına yol açtığını ifade etti. 

“TEKNİK BİLGİYE DAYANAN BİR MESLEK, DESTEK HİZMET OLARAK GÖRÜLMEMELİ” 

Özdemir, Türkiye’de meslek liselerinin aşçılık bölümlerinden mezun olan kişilere, 3795 Sayılı Kanun kapsamında teknisyen unvanı verilmesi gerektiğini hatırlatarak, yasal düzenlemeye rağmen kamu kurumlarında bu unvanın tanınmadığını söyledi. 

“Türkiye’de meslek lisesi mezunlarına 3795 Sayılı Kanun’a göre, aldıkları mesleki ve teknik eğitime bağlı olarak ‘teknisyen’ unvanı verilmesi genel bir uygulamadır. Aşçılık da bu kapsamdadır. Ancak kamuda aşçılar hâlâ Yardımcı Hizmetler Sınıfı’na dahil ediliyor. Oysa bu meslek, hem pratik hem de teorik olarak ciddi bir uzmanlık gerektiriyor” dedi. 

Aşçılığın hijyen, gıda güvenliği, endüstriyel mutfak ekipmanlarının etkin kullanımı ve üretim teknikleri gibi alanlarda yüksek bilgi ve beceri gerektirdiğini vurgulayan Özdemir, bu özelliklerin mesleğin “Teknik Hizmetler Sınıfı” kapsamına alınmasını zorunlu kıldığını ifade etti. 

“KAMU ALIMLARINDA YHS DEĞİL, TEKNİK HİZMETLER TERCİH EDİLMELİ” 

Kamuya personel alımlarında aşçı kadrolarının hala Yardımcı Hizmetler Sınıfı üzerinden yapıldığını hatırlatan Özdemir, artık bu uygulamanın sona ermesi gerektiğini söyledi. “Artık kamuya alımlarda YHS üzerinden değil, direkt teknik hizmetler üzerinden alım yapılması en önemli talebimizdir” diyen Özdemir, bu değişikliğin sadece personelin özlük haklarını değil, aynı zamanda mesleğin kamu nezdindeki itibarını da güçlendireceğini savundu. 

“TÜRK MUTFAĞINI DÜNYAYA TANITAN AŞÇILAR, KÜLTÜR ELÇİSİ SAYILMALI” 

Aşçılığın sadece yemek pişirmekten ibaret olmadığını dile getiren Özdemir, mesleğin aynı zamanda bir kültür taşıyıcısı ve tanıtım aracı olduğunu belirtti. Türk mutfağını uluslararası platformlarda temsil eden kamu aşçılarının adeta birer kültür elçisi gibi görev yaptığını söyleyen Özdemir, bu özverili mücadelenin artık daha fazla karşılık bulması gerektiğini ifade etti: 

“Dünyaya Türk mutfağını tanıtan kamu aşçıları, kültür mirasçısı ve kültür elçisidir. Bu mesleğin onuru için mücadelemiz sürecek. Aşçılık mesleği hak ettiği değeri görmeli ve kamu hizmetleri içinde gerçek yerini almalıdır.” 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.